Wzorem ubiegłych lat kontynuujemy akcję pod nazwą „Zdrowa Środa”! W każdą środę poszczególne klasy będą organizowały stoiska ze zdrową żywnością. Dochód ze sprzedaży Każda klasa wykorzysta na własne cele. Jednocześnie klasy 6-8 biorą udział w konkursie, którego rozstrzygnięcie będzie w czerwcu 2020 roku. Zapraszamy do zdrowych stoisk już w październiku!
AKCJA PROFILAKTYCZNA „ ZDROWY WTOREK”
Cel : Propagowanie wśród uczniów zdrowego odżywiania które jest nieodzownym składnikiem zdrowego stylu życia
REGULAMIN:
Klasa w wyznaczonym dniu( zgodnie z harmonogramem) organizuje tzw. ZDROWY STOLIK z przygotowanymi wcześniej produktami (soki,koktaile,sałatki,surówki,desery,ciasta,kanapki,owoce,warzywa). Produkty sprzedawane są po rozsądnych cenach, według ustalonego wcześniej cennika.
Cennik powinien wisieć w widocznym dla wszystkich miejscu.
Produkty muszą być zdrowe i świeże, sprzedawane w jednorazowych kubkach, tackach bądź talerzykach przeznaczonych do konsumpcji.
Uczniowie sprzedający muszą zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki oraz łopatki do nakładania ciasta, które wcześniej powinno być poporcjowane.
Na lekcjach uczniowie pełnią przy stoliku dyżury ( maksymalnie 2 osoby ) – dyżury ustalane są wcześniej z wychowawcą.
Po skończonej akcji każda klasa sprząta swoje stanowisko, dbając o zachowanie czystości.
Zarobione pieniądze są własnością zespołu klasowego, który sam decyduje, na co je przeznaczy.
Najpóźniej do dwóch tygodni od zakończonej akcji klasa oddaje sprawozdanie, w którym opisuje przebieg akcji, rodzaj serwowanych potraw, ilość zaangażowanych uczniów oraz ilość zarobionych pieniędzy.
Uczniowie najbardziej zaangażowani otrzymują punkty z zachowania przyznane przez wychowawcę.
Ocena JURY – kryteria:
- zdrowotne walory potraw ( unikamy dużej ilości cukru, soli, tłuszczu, śmietany)
- różnorodność potraw ( żeby to nie były np. tylko ciasta i desery)
- oryginalność, potrawa – niespodzianka – pole popisu dla lubiących eksperymentować
- oprawa stolika – nakrycie, wystrój
- zachowanie podstawowych zasad higieny
- sprawność przebiegu „Zdrowego Wtorku” -organizacja zespołu klasowego, współpraca, stosowanie się do wcześniej ustalonego przydziału zadań ( przestrzeganie dyżurów na lekcjach, sprzątanie, uprzejmość i kultura osobista sprzedających)
UWAGA: NIE WOLNO PROMOWAĆ SWOICH PRODUKTÓW W CZASIE LEKCJI !!!
WARUNKIEM DO UBIEGANIA SIĘ O NAGRODĘ W KONKURSIE JEST ODDANE W TERMINIE SPRAWOZDANIE KLASOWE
Sprawozdania oddajemy do: gabinetu pedagoga szkolnego bud. B – pani Małgorzaty Pilch
Wszystkim klasom zaangażowanym w promowanie zdrowej żywności życzymy powodzenia!
Szkolny Zespół ds Profilaktyki Zdrowia
HARMONOGRAM „ZDROWEGO WTORKU”
29.10 – klasa 8a
5.11 – klasa 8b
12.11 – klasa 7a
19.11 klasa 7b
26.11 – klasa 6a
3.12 – klasa 6b
10.12 – klasa 6c
4.02 – klasa 8a
11.02 – klasa8b
18.02 – klasa7a
25.02 – klasa7b
3.03 – klasa 6a
10.03 – klasa 6b
17.03 – klasa 6c
31.03 – klasa 7a
7.04 – klasa7 b
14.04 – klasa6a
28.04 – klasa6 b
5.05 – klasa 6c
12.05 – klasa 8a
19.05 – klasa 8b