Home » wydarzenia » Jaki rechtór, taki szkolnik – szkolne wspomnienia z lat 1918 – 1961

Archiwum

Jaki rechtór, taki szkolnik – szkolne wspomnienia z lat 1918 – 1961

Szkoła Podstawowa nr 1 w Cieszynie oraz Muzeum Śląska Cieszyńskiego byli organizatorami konkursu regionalnego o zasięgu powiatowym. W bieżącej, już piątej, edycji uczniowie zmierzyli się z tematem: „Jaki rechtór, taki szkolnik – szkolne wspomnienia z lat 1918 – 1961″. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu, na podstawie wspomnień, pamiętników rodzinnych, zdjęć, pracy przedstawiającej życie szkolne na Śląsku Cieszyńskim
w wyżej wymienionym okresie. Konkurs został objęty honorowymi patronatami: Burmistrza Miasta Cieszyna, Starosty Powiatu Cieszyńskiego oraz Dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Bielsku- Białej.
Laureatami konkursu zostali:
1. Angelika Gazurek – SP GOLESZÓW (opiekun mgr Aleksandra Wapienik – Stokłosa)
2. Weronika Damek – SP6 CIESZYN (opiekun mgr Natalia Kępińska) Zofia Gołęmbiewska –
SP HAŻLACH (opiekun mgr Patrycja Grzybek)
3. Karolina Cetnarowska – SP1 CIESZYN (opiekun mgr Błażej Piksa), Tomasz Trela – SP2
CIESZYN (opiekun mgr Agata Granda)
WYRÓŻNIENIA:
Paweł Ignatiuk – SP PIERŚCIEC (opiekun mgr Danuta Oczadły)
Natalia Troszok – SP1 CIESZYN (opiekun mgr Błażej Piksa)
Michalina Świerkosz – SP GOLESZÓW (opiekun mgr Aleksandra Wapienik – Stokłosa)
Kacper Bieniek – SP2 CIESZYN (opiekun mgr Aleksander Melcher- Maślińska)
Józef Neścior – SP2 CIESZYN (opiekun mgr Agata Granda)

Błażej Piksa, SP nr 1 Cieszyn

Kalendarz wydarzeń

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Kwi   Lip »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
JADŁOSPIS
na okres od 17.09.2018 do 21.09.2018
PONIEDZIAŁEK
Krem selerowy z ziemniakami, łazanki z kapustą i grzybami, kompot owocowy.
WTOREK
Zupa pomidorowa z makaronem, bitki wołowe w sosie własnym, ziemniaki, sałatka z czerwonej kapusty, jabłko.
ŚRODA
Zupa pieczarkowa z ziemniakami, indyk w sosie śmietanowym, kasza kuskus, surówka z marchwi i jabłka.
CZWARTEK
Rosół z lanym ciastem, kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy.
PIĄTEK
Zupa koperkowa z ziemniakami, kluski na parze z dżemem i masłem, kompot owocowy.