Home » wydarzenia » Jaki rechtór, taki szkolnik – szkolne wspomnienia z lat 1918 – 1961

Archiwum

Jaki rechtór, taki szkolnik – szkolne wspomnienia z lat 1918 – 1961

Szkoła Podstawowa nr 1 w Cieszynie oraz Muzeum Śląska Cieszyńskiego byli organizatorami konkursu regionalnego o zasięgu powiatowym. W bieżącej, już piątej, edycji uczniowie zmierzyli się z tematem: „Jaki rechtór, taki szkolnik – szkolne wspomnienia z lat 1918 – 1961″. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu, na podstawie wspomnień, pamiętników rodzinnych, zdjęć, pracy przedstawiającej życie szkolne na Śląsku Cieszyńskim
w wyżej wymienionym okresie. Konkurs został objęty honorowymi patronatami: Burmistrza Miasta Cieszyna, Starosty Powiatu Cieszyńskiego oraz Dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Bielsku- Białej.
Laureatami konkursu zostali:
1. Angelika Gazurek – SP GOLESZÓW (opiekun mgr Aleksandra Wapienik – Stokłosa)
2. Weronika Damek – SP6 CIESZYN (opiekun mgr Natalia Kępińska) Zofia Gołęmbiewska –
SP HAŻLACH (opiekun mgr Patrycja Grzybek)
3. Karolina Cetnarowska – SP1 CIESZYN (opiekun mgr Błażej Piksa), Tomasz Trela – SP2
CIESZYN (opiekun mgr Agata Granda)
WYRÓŻNIENIA:
Paweł Ignatiuk – SP PIERŚCIEC (opiekun mgr Danuta Oczadły)
Natalia Troszok – SP1 CIESZYN (opiekun mgr Błażej Piksa)
Michalina Świerkosz – SP GOLESZÓW (opiekun mgr Aleksandra Wapienik – Stokłosa)
Kacper Bieniek – SP2 CIESZYN (opiekun mgr Aleksander Melcher- Maślińska)
Józef Neścior – SP2 CIESZYN (opiekun mgr Agata Granda)

Błażej Piksa, SP nr 1 Cieszyn


Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kalendarz wydarzeń

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Kwi    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
JADŁOSPIS
na okres od 21.05.2018 do 25.05.2018
PONIEDZIAŁEK
Zupa selerowa z ziemniakami, pulpety w sosie pomidorowym, koktajl truskawkowy.
WTOREK
Zupa grysikowa, udko pieczone , ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną, owoc.
ŚRODA
Zupa neapolitańska z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, kalarepka duszona, kompot owocowy.
CZWARTEK
Zupa pieczarkowa z ziemniakami, strogonow, kluski gnocchi, sałatka z czerwonej kapusty, owoc.
PIĄTEK
Kapuśniak, naleśniki zapiekane z serem i cukrem pudrem, kompot owocowy.